El Ramadà
El Ramadà
Significat del Ramadà
Molta gent sol sintetitzar el Ramadà en dues frases: passar gana i acarnissar-se a la nit. Al meu entendre, es tracta d'una simplificació que li fa cap favor a un dels elements que més representa la religió i, per extensió, la cultura marroquina. Com sabeu, el Marroc és un país religiós, i com en tota religió hi ha una tònica que sempre es manté: l'apropament a Déu mitjançant la purificació de l'ànima. Sigueu religiosos o no, sempre he pensat que es pot entendre la religió com una manera de portar una vida amb certa ètica i consciència i crec que això és aplicable al Ramadà, perquè per a mi, al marge de qüestions religioses, del que es tracta és, simplement, d'autodisciplina, o el que és el mateix: demostrar-te a tu mateix que ets capaç de viure sense una sèrie temptacions, que ets capaç de superar una sèrie de barreres que les circumstàncies i el propi cos et col·loquen davant. Quantes vegades us heu posat a prova, per exemple prometent no estar tan pendent del mòbil? Doncs això i el Ramadà guarden moltes similituds. El Ramadà, per tant, podem interpretar-ho com una manera de fer un esforç conscient per millorar la conducta i tenir més autodisciplina (o de purificació de l'ànima si parlem en sentit estrictament religiós): i no només d'evitar el menjar, sinó també altres temptacions que puguin alterar la meditació que es practica al llarg del dia, com la beguda, relacions sexuals o qualsevol tipus de droga (inclòs el tabac).Però no només consisteix en això; també, depenent una mica de la regió o el país, es poden afegir altres costums; per exemple, en l'època del Ramadà al Marroc és comú oferir almoines (de nou tornem al mateix: demostrar-te a tu mateix que no necessites tants diners i que, a més, pots donar-qui més ho necessita).
On deixa això llavors el festí que té lloc a la nit? Doncs no és ni més ni menys que una manera de celebrar, en família, que hem estat capaç de superar la prova un dia més.
A que ja ho veieu amb un diferent matís?
Començament del Ramadà al Marroc
Els musulmans tenen una diferència pel que fa a nosaltres, pel que fa a les celebracions religioses, que provoca que sigui complicat entendre les seves dates: mentre que nosaltres ens orientem sempre per un calendari solar, basat en les estacions, ells ho fan per un calendari lunar (11 dies més curt), de manera que el Ramadà, o qualsevol altra data musulmana assenyalada, pot caure en qualsevol estació de l'any (no m'imagino el que ha de ser passar el Ramadà al Marroc en ple estiu).
El Ramadà concretament comença amb la lluna nova, a partir de l'últim dia del mes de shaabán (vuitè mes del calendari islàmic). No obstant això, fins a pocs dies abans no es pot saber amb exactitud quan passarà, ja que, encara que es pugui calcular amb anticipació mitjançant l'ús de l'astronomia, la tradició marca que sigui l'imam, observant el cel per identificar el primer indici de lluna creixent, el que indiqui quan començarà, el que provoca un marge d'error d'aproximadament dos dies.
Concloent
La pregunta que tots us fareu a aquesta altura de l'article, i que segurament em voleu formular, crec que és unànime: Però llavors val la pena anar a Ramadà o és millor evitar i anar qualsevol altra època de l'any?
Crec que és tremendament difícil i injust contestar aquesta pregunta de manera contundent, perquè, com haureu deduït per l'article, el Marroc es converteix en un país completament diferent a Ramadà. És una època a la qual anar habitualment? És qüestió de gustos: tinc amics que només volen anar a Ramadà perquè els encanta el tranquil que resulta i altres que no els agrada anar en aquesta època; el que per descomptat sí que recomanaria és viure l'experiència com a mínim una primera vegada.
I amb això acabem una entrada més sobre la inabastable cultura marroquina. Només em queda recordar-vos que podeu compartir aquesta entrada de la manera que preferiu, i si teniu algun dubte ...
Aquesta es de la taula de majar on hi ha alguns tipus de manjas que quasi sempre estan en la taula del ranadà.
Comentarios
Publicar un comentario